Castellers de la Vila de Gràcia

Castellers de la Vila de Gràcia

Els Castellers de la Vila de Gràcia són una colla castellera de la Vila de Gràcia fundada l'any 1996. Féu la primera aparició pública el febrer del 1997 a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, amb motiu de la jornada castellera de Santa Eulàlia. El 4 de maig d'aquell any se'n va fer la presentació oficial, i fou apadrinada pels Castellers de Terrassa, els Castellers de Sants i els Castellers de Sant Andreu de la Barca. La formació d'aquesta colla reprèn l'activitat castellera dels Xiquets de Gràcia, una colla documentada a final del segle XIX que es va mantenir fins als anys trenta del segle XX. Va ser creada per veïns procedents de l'emigració que originà la plaga de la fil·loxera a les comarques on els castells eren més tradicionals.

Els Castellers de la Vila de Gràcia porten camisa de color blau marí i disposen d'un local propi d'assaig des del 2012, l'Espai Cultural Albert Musons. Conegut popularment com a Can Musons, la casa de la festa deu el nom a un activista cultural i polític molt conegut al barri. Durant la festa major de Gràcia celebren la seva diada castellera i han establert la tradició de fer un pilar caminat des del carrer dels Xiquets de Valls fins a la plaça de la Vila. L'any 1999 van rebre la Medalla d'Honor de Barcelona i als anys 2014 i 2015 el reconeixement de les colles de gamma extra amb el Premi Colla de la temporada, en la celebració de la Nit de Castells.

Fins a l'any 2014, els Castellers de la Vila de Gràcia han actuat en 7 ocasions en el Concurs de Castells de Tarragona (2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012 i 2014).

La colla forma part del la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia i està molt implicada en la vida social del barri. Des de l'any 2001 s'encarrega de guarnir la plaça de la Vila durant la festa major de Gràcia, a mitjan mes d'agost. A més, ofereix la possibilitat d'assistir a assaigs guiats per entendre millor la cultura castellera.

La millor actuació de la colla és 3 de 9 amb folre, 4 de 9 amb folre, 3 de 8 amb agulla i el pilar de 7 amb folre, aixecats a la Diada Castellera de la Mercè el 24 d'octubre de 2014.

Des del 2012, disposen d'un local propi, dissenyat per a la pràctica dels castells, a l'Espai Cultural Albert Musons, conegut també com a Can Musons (c. de n'Alzina, 7). Des de la fundació de la colla i fins al 2012, es va assajar en diferents espais del barri. Es va començar al Centre Artesà Tradicionàrius, després a l'escola Jujol i, durant molts anys, s'assajà a l'escola Reina Violant.

L'activitat extracastellera més important que duen a terme els Castellers de la Vila de Gràcia és l'organització, des de l'any 2001, del guarniment de la Plaça de la Vila de Gràcia en el marc de la Festa Major de Gràcia.

Vols fer castells? Els nostres assajos són oberts a tothom. Tant és la teva condició física, el teu origen o la teva edat... No t'ho pensis més i vine a provar-ho!

Inici Castellers de la Villa de Grácia

Categories
Thematic
Periode

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.